Om


EXPERIENCE IMPACT er en open source samling af viden og redskaber, som du kan bruge til at opdage, hvad de oplevelser, du skaber, egentlig betyder for dit publikum, dine gæster, brugere eller kunder.

Det primære omdrejningspunkt er Betydningskompasset.

Betydningskompasset kan bruges til at skabe ny viden, starte nye samtaler, sætte nye udviklingsmål samt til at udvikle betydningsfulde oplevelser. Betydningskompasset er henvendt til alle, som arbejder med kultur og oplevelser – eller sagt med andre ord: Alle der har et ønske om at betyde noget for nogen.

Hvem står bag?

EXPERIENCE IMPACT er udviklet af Seismonaut og drives i dag af Experience Impact Agency, som er etableret af Andreas Linnet Jessen, forhændværende partner og chefrådgiver i Seismonaut.

Betytdningskompasset, og metoderne til at bruge det, har vi udviklet i samarbejde med en række samarbejdspartnere, herunder Bikubenfonden, Roskilde Centralbibliotek, Det Danske Filminstitut og Region Skåne. Tak til alle jer for pionerånden!

Betydningskompasset er et open source redskab, som vi deler med alle, som vil skabe betydningsfulde oplevelser.

Baggrunden for Betydningskompasset

Betydningskompasset er udviklet i 2019 og er løbende blevet finjusteret i samarbejde med brugerne af kompasset. Målet er at skabe et værktøj, der kan indfange og synliggøre værdien af oplevelser – ud over det, som kan aflæses i dankorttransaktioner og brugerstatistik.

I de sidste 30 år har både den offentlige og private sektor ivrigt målt og vejet alt i kvantiteter. Men det er ikke al værdiskabelse, der kan aflæses i de vitale statistikker. Langt fra.

Med EXPERIENCE IMPACT vender vi tilbage til værdi forstået som det, der betyder noget for mennesker. Vi har udviklet konkrete metoder at indfange, hvad det egentlig er for et aftryk, vi skaber med de oplevelser, vi præsenterer for vores gæster og publikum.

Inspireret af britisk forskning

De fire dimensioner i betydningskompasset er inspireret af det britiske forskningsprojekt, The AHRC Cultural Value Project, som siden har dannet baggrund for etableringen af Centre for Cultural Value ved University of Leeds.

The AHRC Cultural Value Project afdækker mange års forskning af kulturelle oplevelser og drager den konklusion, at “det er nødvendigt at tage afsæt i den individuelle førstehåndsoplevelse, så den igen bliver centrum for undersøgelsen af kulturel værdi” (The AHRC Cultural Value Project, 2016).

Det er ikke et opgør med kvantitative målinger

EXPERIENCE IMPACT er ikke et opgør med kvantitative målinger og statistikker – slet ikke. Det er snarere et budskab om, at vi ikke skal stoppe der. Vi skal gå et par skridt videre end det.

En oplevelse er nemlig meget mere end et tal i en statistik. Oplevelser åbner porten til vores hjerner og hjerter. De kan bringe mennesker sammen og berige os følelsesmæssigt, kognitivt, kreativit og socialt. Det har vi brug for mere end nogensinde før i en verden af digitale bobler, polariseret offentlighed og kunstig intelligens, der udfordrer vores forståelse af, hvad der er menneskeligt.

Hvordan har andre gjort?

Vi har testet Betydningskompasset inden for et bredt spektrum af oplevelser både i og uden for kulturlivet. Vi har bl.a. arbejdet med spillefilm, dokumentarfilm, computerspil, billedkunst, scenekunst, biblioteker, museer og kirker – og senest også medlemsorgsanisationer og NGO’er, som gerne vil have medlemsskaber til at BETYDE MERE FOR FLERE.

Her kan du læse mere om, hvordan Roskilde Centralbibliotek, Bikubenfonden og Det Danske Filminstitut har arbejdet med Betydningskompasset.